2022-03-18 14:18:16• hírek • Bede Emőke

Továbbra is a finneké a legboldogabb ország. Mutatjuk, hogy teljesített Románia

Helsinki, Finnország fővárosa
Helsinki, Finnország fővárosa

Finnországot pénteken ismét a világ legboldogabb országának nyilvánították – immár ötödjére egyhuzamban. A World Happiness Report listájának végén Libanon és Afganisztán végzett az utolsó helyen, Romániának azonban nincs oka panaszra, hiszen a felmérésben az ország a 28. helyen végzett.

Finnország a 10 pontból 7,82-t gyűjtött, így az 5,5 milliós lakosságú ország megelőzte Dániát, Izlandot, Svájcot és Hollandiát is. Érdekes módon a top 10-es mezőnyt szinte teljes egészében az északi országok dominálják, a rendet csak a 9. helyen végző Izraelnek és a 10. helyen záró Új-Zélandnak sikerült megtörnie.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete által szponzorált boldogságjelentés szerint a legtöbbet Szerbia, Bulgária és Románia lépett elő a listán, mi több, Románia egyenesen a 28. helyig küzdötte fel magát, ezzel olyan országokat utasítva maga mögé, mint Spanyolország, Olaszország, Málta vagy épp az 51. helyen végző Magyarország.  A legkevésbé boldogok nem meglepő módon az afgánok (2,4 pont), a libanoniak (2,95 pont), illetve Zimbabwe lakói (2,99 pont).


A 2012 óta minden évben publikált jelentés első sorban az amerikai Gallup elemző cég által készített felmérésekre támaszkodik, és a lista összeállítása során olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint pl. a GDP, az országban tapasztalható szolidaritási szint, az egyéni szabadság vagy épp a korrupció.


Németország és Kanada a tavalyi évhez képest egyébként egy-egy helyet rontottak, így idén a 14., illetve 15. pozíción zártak, az Amerikai Egyesült Államok pedig a 16. helyen végzett a 146 országot tömörítő összesítésben. Az Egyesült Királyságot a 17. helyre sorolták, Franciaországot pedig a 20-adikra, mely az ország legjobb elért helyezése a jelentés történetében.


Brazília a 38. helyen végzett, Japán az 54-iken, Oroszország pedig a 80. helyre csúszott, viszont nem kizárt, hogy jövőre még lejjebb kerül, hiszen a jelentésben található rangsort még az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása előtt véglegesítették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: